streda 3. decembra 2014

Tibetské lieky


Vzácné pilulky (rinčen rilbu)

Jsou sepciální a významné formulace tibetské medicíny neboli vědy o léčení (sowa rigpa). Jejich původ pochází ze čtyř tanter neboli gjuži, kořenového textu tibetské medicíny. Nazývají se vzáncé (rinčen) z několika důvodů, především kvůli vzácných ingrediencím jako je zlato, stříbro, minerály, koraly, vzácné byliny a dále kvůli náročnosti zpracování - procesy detoxifikace těžkých kovů trvají někdy týdne i měsíce, musí se provádět v speciální astrologické dny, někdy s použítím rituálních praxí, a počet expertů, kteří je připravují je team 20-30 lidí. Tato tradice pochází původně z Indie, a jedním z prvních mistrů, který úspěšně používal tyto metody, byl Nágárdžuna (2.st). V historii tibetské medicíny pak bylo také několik lékařů, kteří na základě vlastních zkušeností připravili specifické formule vzácných pilulek. Některé z nich jsou zvlášť mocné a jsou s to vyléčit například I některé druhy rakoviny, cukrovku, ochrnutí končetin, vředy atd. Jsou rozšířeny ve všech oblastech Himalájí, kde je rozšířená tibetská medicína, od Bhutánu přes Ladákh až do Mongolska a Číny. Tradici Vzácných pilulek obnovil v exilu v Dharamsale v Indii osobní senior lékař J.S.Dalajlamy Dr. Tenzin Čhodrak v roce 1982 poté, co uprchl z vězení v Tibetu.
Na rozdíl od standardních léků se berou většinou na významné dny jako je nov nebo úplněk, doprovází je jistá dieta a často se nesmí brát časteji nežli jednou za dva týdny. Bere je také mnoho jogínů a mistrů včetně J.S.Dalajlamy.

Jak brát Vzácné pilulky
Noc před užitím vzácné pilulky, vypijte čaj ze sedmi zrníček jermy (sečuánské koření), čím otevřeté kanály v těle. Vložte vzácnou pilulku do poháru s horoucí vodou, pohár zakryjte a nechte přes noc odstát.  Pilulku by ste neměli vystavit ostrému světlu. Další den ráno při úsvitu rozdrťe pilulku lžičkou nebo ukazováčkem,  potřepte pohárem a po dolití trochu horké vody vypijte celý obsah. Vraťte se do postele, zakryjte se teplou peřinou a pospěte si ještě hodinku, aby jste sa troche spotili. Poté vypijte pohár vody šafránem, aby jste uzavřeli energetické kanály těla. V urgentním případech, potřebujete-li vzít lék rychle, můžete jej užít tak, jako i ostatní léky tibetské medicíny, rozkousat a zapít horkou vodou.  Užívá-li ho zdravý clovek za účelem omlazení nebo zotavení, je třeba ho užít v přízný den tibetského lunárního kalendáře, tj. osmý den (den Táry, Buddhy Medicíny a Mahákály), na úplněk nebo nov, čímž získáme optimální účinek léku.
Doporučení
V case tři až sedm dnů před užitím léku nejezte ryby, vepřové, vajíčka, kyselé alkoholické nápoje, cibuli, česnek, stare jídlo, pálivé koření, vyhněte se náporu v práci, náročnému sportu, spánku během dne, studené koupeli a sexu.

Mantra Buddhy Medicíny
Pokud před užitím léků odříkáváme mantru Buddhy Medicíny, mají léky ještě větší účinek.

Om Bhekhaze Bhekhaze Maha Bhekhaze Bhekhaze Radza Samut Ghate Svaha

Rinčen Džumar (ang.přepis Jumar)
Rinčen Džumar Ňernga, neboli vzácný červený korál, obsahuje 25 rôzných rostliných a nerostlinných ingrediencí včetně zcela detoxifikovaného koralu, perly, laguritum myristca, kalamín, šafran, muškát, arura atd. Je to standardní složení založené na praktických pokynech  významných mistrů tibetské medicíny. Lék je splnomcněný duchovním požehnáním.
Indikace
Vzácná pilulka sa používá proti bolestem hlavy způsobeným vysokým krvním tlakem, akutním bolestem hlavy, stuhlý krk, chvění svalů na tváři, stuhlost a kontrakce končetin, necitlivost nebo chvění končetin, hemiphlegia, nepravidelné proudění krve, překážky v krvních vévách, epileptický záchvat, zánět krevních cév nebo nervů, ischias, vymknutý ischiatický nerv, akutní bolesti hlavy, nerovnováha nervů a paralýza. Navíc způsobuje úlevu při dně a artritidě. Když lék užije zdravý člověk, pomáhá jako prevence všech zmíněných potíží.
Rinčen Juňing
Juňing Rinčen neboli vzácný starý tyrkys, která obsahuje 25 léčivých složek jako starý tyrky, korál, perlu, detofixikovaný železný prášek, mineral, šafran, arura, kjurura, atd. Je to standardní složení založené na praktických pokynech  významných mistrů tibetské medicíny. Lék je splnomcněný duchovním požehnáním.
Indikace
Tato vzácná pililka se používá na oslabená játra, k posílení funkce jater a žlučníku, proti bolesti v oblasti jater, způsobené zánětem jater, teplotou jater, postupnou strátou tělesné hmotnosti, tlaku v horní části těla, stuhlosti krku, bolestem hlavy způsobeným zvýšením nečisté krve, krvácení z nosu, těžkému spánku, suchu v pusu, bolesti žaludku, ztráta chute k jídlu, červené oči, letargie, horká chuť v puse, zvracení krve při přílišné konzumaci alkoholu, oslabení jater přílišnou konzumací alkoholu a mastných jídel, cyrhóza jater, vodnatost žaludku, zácpa s tvrdou stolicí, otrava jídlem způsobená nevhodnou kombinací různých jídel.
Je-li pravidelněji užívan po jistou dobu, je krajně blahodárný především při chronických onemocněních játer. Když je užíván zdravým člověkem, je také preventivní na všechny výše zmíněné nemoci.
Čakril Čenmo   
Čakril Čenmo   v překladu velký vzácný lék obsahující železo, který porjasňuje zrak obsahuje 40 ingrediencí včetně železného prášku (připraveného serií standardních detoxifikačních procesů), tří plodů myrobalanu (arura, kjurura), magnet, šafran, mineral atd. Je to standardní složení založené na praktických pokynech  významných mistrů tibetské medicíny. Lék je splnomcněný duchovním požehnáním.
Indikace Tento lék je účinný při chornické žloutence, nerovnováze energie nadměrným zadržováním vody v tělem a všech druzích očních potíží: zánětu slzových žláz, nerušení očního nervu, těžkosti při otevírání a zavírání očí,  šedém zákalu, slzení očí doprovázených bolestí, bolestí očí při nadměrném světlu, částečná nebo úplná slepota, zamlžené vidění, oslbený zrak vlivem šedého zákalu, slepota způsobená vnitřním šedým zákalem, pálení očí, vyrážky a nebo pupínky na očním bělmu, pálení očí,  citlivost na vítr, opuchlá oční víčka, suché oči, vnější šedý zákal.
Je účinný především proti zákalu způsobenému otravou, anemií, vyrážky, zvracení krve, sestup nečisté krve do játer a sleziny. U zdravého cloveka je preventivní při všech zpomínaných nemocech a posiluje zrak.
Cotru Dašel

Cotru Dašel, dosl. Velký vzácný měsíční krystal, pochází ze zkušenosti významného mistral a lékaře Zurkhar Ňamňi Dordžeho z 15. Století. Obsahuje kromě jiných také detofixikované  zlato, stříbro, bronz, měď. Obsahuje 50 bylinných i nebylinných příměsí včetně vzácné látky “cothel” což je král esencí.  Všechny těžké kovy jsou transformovány detofixikačnímu procesy.  Je to standardní složení založené na praktických pokynech  významných mistrů tibetské medicíny. Lék je splnomcněný duchovním požehnáním.
Indikace Tento vzácný lék je účinný především na potíže s trávením, bolesti spodní části břicha a odpovídající části zad, způsobené oslabeným trávením a hlavně “mukpo” (chronická gastro-intestinální porucha), nadjímání, průjmu, zvracení krve, křečích v břiše a abdominální oblasti, horečce, nerovnováze žaludku a játrech, fyzická slabost způsobená chronickými horečkami, mentální těžkosti, necitlivosti končetin a spodní části těla, akné na tváři, bolesti v zádech, dýchavičnost, pocení, bolesti v oblasti srdce v hrudi i zádech, oslabené trávení, vypadávání vlasů, bledost dásní a nehtů, chronické vyrážky.
Tato vzácná pilulka se používá především při odblokování kanálů, fyzické slabosti, tmavé pokožce, špatné pocity a slabost způsobené konzumací starého, smaženého nebo opekaného jídla, a alkoholu. Pomáhá take při bolestech v hrudi a horní části zad způsobených menšími úrazy, popálení pokožky přílišným opalováním, oteklými koleny a nohami, nádory v břiše, různymi formami otravy. Zdravého cloveka omlazuje.

Standardní léky

Vimala a Agar 35 jsou vynikající léky na mnoho těžkostí mysli, především neklid, nerovzita, roztěkanost, nespavost, nerozodná zmatenost, neschopnost se soustředit, smutek, úzkost, deprese, stres. Lék Vimala, obsahující 21 bylinných ingrediencí, pochází od velkého mistra Vimalamitru (8.st), který předpověděl, že v budoucnu budou mít lidé silnou nerovnováhu větru (to znamená potíže mysli). Lék Vimala je svou povahou take zahřívající, zatímco lék 

Agar 35,  obsahující 35 bylinných ingrediencí, je také vynikajícím lékem na vítr (tib. rlung, skt. váta), jeho účinek je pak vhodný především pro lidi s převládající konstitucí tepla. Agar 35 má podobné účinky na výše uvedené těžkosti. Léky nemají žádné vedlejší účinky a lze je používat i s jinými léky, na však spolu, ale minimálně s pulhodinovým rozdílem. To jsou doporučení mnoha tibetských lékařu.

Semde (sems kyi bde skyid) dosl. štěstí mysli,  léčí všechny druhy nerovnováhy větru, především je vhodný na vítr ovlyvňující kanál života (sog ca), který když je narušený, projevuje se jako úzkost, stress, podážděnost, nedostatek soustředění, otupělost, různé mentální těžkosti.   

Tikta  - pomáhá s nerovnováhou žluči (mkris-pa) jak teplé tak I chladné povahy, jež se projevuje jako bolesti hlavy, hořká chuť v puse, letgrgie, nevolnost, nerušené trávení, častá stolice, protizánětový účinek, při zánětu žaludku, jater nebo žlučníku, ospalost během dne, v mysli silné emoce hněvu, vznětlivost, silné vášně.


Sanmor (bSam phel norbu), dosl. klenot zlepšující mysl, lék na potíže s kanály a krevními cévami, především jejich zánět, posilňující prostředek pro činnost mozku a pro páteř, projasňuje smysly a činnost smyslových orgánů, úleva při bolestech v oblasti ledvin, boků a obratlů, působí proti křečím  

Juril 13 – lék na nerovnováhu hlenu, oslabené trávení, mírné bolesti žaludku, podrážděný žaludek až zvracení, zácpa, některé potíže pohlavních orgánů.

Sugmel 10 – léčí nemoci ledvin, oslabené ledviny, odstraňuje ledvinové kameny, posiluje funkci ledvin, čistí bloky v močových cestách, odstraňuje nádory a kameny z močového měchýře, obecně harmonizuje chlad v spodní části těla, zlepšuje sluch.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára