piatok 21. decembra 2012


Centrum tibetskej medicíny – výročná správa 2012

Vážení priatelia, ďakujeme za podporu a spoluprácu v roku 2012. Tento rok sme zorganizivali 6 návštev tibetských lekárov – Dr.Cewang Menla z Ladakhu, Dr.Bhuti Lobsang prišla dva krát, Dr. Drubgju a Dr. Tendzin Phelgje. Každý z nich robil prednášky, konzultácie a kurzy. Veríme, že takto sme aspoň trochu skromne prispeli k šíreniu posvätnej tradície tibetskej medicíny. Zároveň mnoho ľudí sa vyliečilo, napríklad niektorí nemuseli podstúpiť inak nevyhnutnú operáciu bolestivého kĺbu.
Tibetská medicína je starodávna tradícia, ktorá je v krajinách, ako je India alebo Čína, rozpoznaná ako oficiálna medicína, a má rovnaký štatút ako medicína západná. U nás stále patrí k medicíne alternatívnej. Netvrdíme, že tibetská medicína pomôže každému. Na druhej strane sme presvedčení, že tibetskí lekári pomohli mnohých ľuďom zlepšiť kvalitu života – nielen fyzického zdravia zmenou stravy, návykov a užívaním liekov, ale aj zdravia duševného, spokojnosti so sebou a so svojím životom, zmenou postoja mysle.
Je treba, aby bol doktor skúsený a plne kvalifikovaný. Preto sa snažíme pozývať osvedčených a skúsených doktorov, ktorých zastrešujú inštitúty ako je Men tsee khang alebo Čagpori.
V roku 2013 by plánujeme pokračovať v rozbehnutých aktivitách a zamerať sa aj na podporenie publikačnej a vzdelávacej činnosti. Vydavetľstvo Dharmagaia vydá knihu O zrození, živote a smrti od Čhogjal Namkhai Norbua a pokúsime sa nájsť vydavateľa na Prvú, koreňovú tantru tibetskej medicíny, ktorej ústnu transmisiu (tib.lung) odovzdal v Trenčíne Dr.Tendzin Phelgje. Od  začiatku roku 2013 sa bude dať kúpiť niektoré štandardné, osvedčené lieky tibetskej medicíny ako je Vimala, Agar alebo Khjunga priamo z nášho skladu tibetských liekov.  
V roku 2012 sme nechali robiť za ľudí, ktorí boli u našich doktorov, aj liečivé meditácie a mantry. Robili ich stovky mníchov a jogínov v jednom kláštore v indickej Bódhagji, mieste Buddhovho osvietenia.  Prví ľudia si nechali spraviť aj tibetské ročné a celoživotné horoskopy astrológmi zo spomínaných inštitútov.
Doktori zároveň nepôsobia len u nás, ale väčšina z nich má dlhoročné skúsenosti s praxou tibetskej medicíne hlavne v krajinách ako je Nemecko, Francúzsko, Rakúsko, Dánsko, USA a samozrejme v Indii. V Indii trvá vyšetrenie, diagnostika a konzultácia asi 10 minút, ale na západe vzhľadom na kultúrne rozdiely majú ľudia oveľa viac otázok ako na východe a takisto vyžadujú obšírnejšie vysvetlenia svojho zdravotného stavu z rôznych pohľadov, ako aj viac rád a doporučení vhodnej stravy a jednania.
Veríme, že týmto aspoň trochu prispejeme k zlepšeniu spoločnosti a sveta, v ktorom žijeme.
Prajeme všetkým príjemné sviatky a úspešný a priaznivý rok 2013!
Za centrum tibetskej medicíny
O. a L.Chmelík
                                                Dr.Tendzin Phelgje v nemocnici v Nemecku
                             http://www.allgemeine-zeitung.de/region/alzey/alzey/img12640960.htm